Take a breath, relax!

Ontdek de kracht van jouw adem!

Zit je op je werk en heb je pauze?  Haal dan even adem! Heb je géén pauze of gun je jezelf geen pauze? Haal dan toch even adem!

Ademhalen doe je natuurlijk de hele dag. De hele dag zonder dat je je er bewust van bent. Je hoeft er dus niet over na te denken, toch? Maar wat als je dat wel zou doen! 

Deze week: Gebruik je adem om rust te vinden en te voelen

Als je je de hele dag opgejaagd voelt en het lukt je niet om tot rust te komen, gebruik dan je adem om rust te vinden. Je hebt het instrument om dat te bereiken altijd bij je dus gebruik het.

Op het moment dat jij veel vaker ademt dan noodzakelijk voor de activiteit die je uitvoert put je jezelf uit. Zo’n 4 tot 8 keer per minuut is voldoende  Het bloed circuleert dan lekker door je lichaam en voorziet je hersenen en je organen van voldoende zuurstof. 

Als je een hoge ademfrequentie hebt dan gaat je lichaam tekenen vertonen alsof het moet wegrennen voor een tijger🐯. Je lichaam staat in de ‘fight-flight’ modus. Je hart klopt snel, pompt het bloed naar de spieren en er komt een stoot adrenaline en cortisol vrij. Dit is allemaal nodig om een korte inspanning te leveren om je leven te redden. Je krijgt een soort tunnelvisie want het primitieve brein neemt het over. 

Dat is heerlijk als je aan het hardlopen bent of een andere fysieke inspanning levert (of echt een inspanning moet leveren om te overleven) maar niet als op je werk zit of thuis lekker een boek aan het lezen bent. Ook al kan een gemiddelde kantoor omgeving lijken op een jungle met zilverrugjes en heb je het gevoel dat je er alles aan moet doen om te overleven. Het is niet normaal, echt niet!

Kortom super interessant om er meer over te weten en te ervaren. Iedere week verschijnt een nieuwe “have a break, take a breath”. Doe mee! 

Ik wil als eerste op de hoogte zijn als er een nieuwe 'Have a break, take a breath!' verschijnt.

.

Wat ben jij nu aan het doen? 

Hoe vaak adem jij per minuut?

Wat is jou patroon?

Zit jij rustig op een stoel en adem je meer dan 10 x  per minuut dan adem je alsof je aan het joggen bent. Huh? Maar je zit toch stil! Jouw lichaam geeft aan dat je feitelijk niet in rust bent maar dat jouw ‘fight-flight’ modus is ingeschakeld. 

Gebruik je ademhaling om echte rust te vinden en om jouw lichaam in de ‘rest-digest’ modus te brengen. Wel zo relaxt!

Sit down and relax

Start tijdens deze pauze met onderstaande ademhaling en ontdek dat jij jezelf rustig kan ademen. Of je nu achter je bureau zit, aan de keukentafel of buiten op een bankje doe mee! We vertragen de ademhaling, we vertragen de hartslag en verlagen de bloeddruk. 

START NU

Ga comfortabel zitten en voel hoe je billen de stoel raken. Probeer met een rechte rug te zitten.

 1. Start met het observeren van jouw ademhaling. Je neemt aandachtig waar. Waar gaat je adem naartoe? Naar je buik, naar je flanken, naar je borst? Gaat je adem snel of langzaam? 
 2. Voel hoe je adem van nature je longen vult en als vanzelf je longen weer verlaat.
 3. Adem helemaal uit. 
 4. Adem in 4 tellen in. 1….2….3….4….
 5. Adem uit in 6 tellen. 1….2….3….4….5….6….
 6. Herhaal 4 en 5 minimaal 3 keer.
 7. Adem in 6 tellen in. 1….2….3….4….5….6….
 8. Adem uit in 8 tellen. 1….2….3….4….5….6….7….8….
 9. Herhaal 7 en 8 minimaal 3 keer.
 10. Ga dan terug naar 4 tellen inademen en 6 tellen uitademen.
 11. Terwijl je weer rustig ademhaalt voel je hoe je zit.

Probeer dit iedere dag een paar keer te doen. Volgende week is er weer een nieuwe Have a break, take a breath!

Voel de energie, voel je supercharged, voel jouw kracht!!! ✨

Bekijk het filmpje hierboven voor een begeleiding van de ademhaling! Veel plezier!

Wil jij meer en intensiever de kracht van je adem ervaren? Kijk dan eens naar het online programma “Het geheim van jouw adem!”. 

Ik wil als eerste op de hoogte zijn als er een nieuwe 'Have a break, take a breath!' verschijnt.

Wie gun jij een break? Deel het met je vrienden en collega’s!

Over Alexandra

Alexandra is een gepassioneerd consultant, interim manager, trainer, spreker en personal (yoga) trainer/coach. Haar missie is het superchargen van mensen en daarmee organisaties. Energie laten stromen waardoor 1+1=3 wordt. Dit doet zij aan de hand van het door haar ontwikkelde R^5 model.

Met “have a break, take a breath” wil ze mensen inspireren om de kracht van hun eigen adem in te zetten, overal en altijd! Thuis, onderweg of op de werkvloer. Of misschien wel juist op de werkvloer.  Enerzijds om letterlijk de energie in te ademen en anderzijds om door het effect van die ademhaling je eigen coach te worden. Jezelf te Superchargen!

Zij is directeur van Tonboxa Tonboxa maakt maatwerkprogramma’s voor bedrijven en individuen. Om  kennis voor iedereen makkelijk toegankelijk te maken zijn er ook een paar mooie inspirerende life-changing programma’s waar je vandaag nog mee kan beginnen! Dus wacht niet en kijk op www.tonboxa.nl voor alle mogelijkheden.