Pak jouw ruimte!

Ontdek de kracht van jouw adem!

Zit je op je werk en heb je pauze?  Haal dan even adem! Heb je géén pauze of gun je jezelf geen pauze? Haal dan toch even adem!

Ademhalen doe je natuurlijk de hele dag. De hele dag zonder dat je je er bewust van bent. Je hoeft er dus niet over na te denken, toch? Maar wat als je dat wel zou doen! 

Deze week: Maak ruimte in je longen

 

Heb je weleens gekeken naar een baby die slaapt? Een mooi zacht bol buikje vult zich iedere keer weer volledig met zuurstof. Gelijkmatig en compleet ontspannen. Jaloersmakend relaxt!

Waar komt het punt dat een zacht bol buikje niet meer jaloersmakend is? Dat een strakke, gespierde buik het na te jagen ideaal is. Ik weet het ook niet precies maar ergens komt het moment dat je riemen gaat dragen, dat je crunches gaat doen en soms op je rug ligt om die ene gave spijkerbroek dicht te krijgen. Let maar eens op hoe vaak je gedurende de dag je buik in houdt en daarmee dus ook je adem en daarmee dus ook jezelf! 

We gebruiken onze longen niet meer volledig voor onze ademhaling. Het middenrif verkrampt als het ware (het middenrif is een spier die ons helpt met de ademhaling). Wij zijn fan van het gebruik van het bovenste gedeelte van onze longen. Hierdoor maken we maar gedeeltelijk gebruik van de capaciteit van onze longen. Met als gevolg een oppervlakkige, onnodig snelle, ademhaling,  pijn in nek en schouders en hoofdpijn. 

Dus ik zeg terug naar een volledige ademhaling met een mooi zacht bol buikje😉. Al is het maar een paar keer per dag. Door je longcapaciteit volledig te gebruiken komt er per ademhaling meer zuurstof in je bloed, hoef je minder vaak te ademen, je ontspant. Kortom echt de moeite waard om eens te proberen.

Super interessant om er meer over te weten en te ervaren, toch? Iedere week verschijnt een nieuwe “have a break, take a breath”. Doe mee! 

Ik wil als eerste op de hoogte zijn als er een nieuwe 'Have a break, take a breath!' verschijnt.

Wist je dat je vaak maar 30% van de ruimte in je longen gebruikt? 

Je doet jezelf en je lichaam hiermee enorm tekort. Door alleen te ademen in het bovenste deel van je longen vraag je veel van je nek- en schouderspieren, die doen continu mee. Veel klachten zoals RSI, stijve nek, pijn in de schouders kunnen verminderen door goed ontspannen adem te halen.

 

Have a break
Take a breath
You deserve it

Start tijdens deze pauze met onderstaande ademhaling en ontdek de ruimte van jouw longen. Of je nu achter je bureau, aan de keukentafel of buiten op een bankje zit doe mee! We gaan op zoek naar de ruimte.

START NU

Ga comfortabel zitten en voel hoe je billen de stoel raken. Probeer met een rechte rug te zitten. Of ga ontspannen staan.

 1. Start met het observeren van jouw ademhaling. Je neemt aandachtig waar. Waar gaat je adem naartoe? Naar je buik, naar je flanken, naar je borst? Gaat je adem snel of langzaam? 
 2. Voel hoe je adem van nature je longen vult en als vanzelf je longen weer verlaat.
 3. Leg je handen op je buik laat de middelvingers elkaar lichtjes raken. 
 4. Adem in richting je buik terwijl je je middelvingers van elkaar af laat bewegen. Je vult je buik met verse zuurstof.
 5. Adem uit terwijl je middelvingers weer zachtjes naar elkaar toe bewegen en elkaar raken.
 6. Herhaal 4 en 5 minimaal 3 keer.
 7. Leg nu je handen op de zijkant van je ribbenkast houd je schouders ontspannen. 
 8. Adem in naar de zijkant van jouw flanken. Je duwt je ribben tegen je handen en maakt jezelf zo breed mogelijk.
 9. Adem uit terwijl je voelt hoe je flanken weer terug komen in neutrale positie.
 10. Herhaal 8 en 9 minimaal 3 keer.
 11. Leg nu je handen op je borstbeen houd je schouders ontspannen. 
 12. Adem in terwijl je je handen naar voren en naar boven laat bewegen.
 13. Adem uit en laat je borstbeen weer terug komen in neutrale positie.
 14. Herhaal 12 en 13 minimaal 3 keer.
 15. Als je wilt koppel je deze drie ‘fasen’ aan elkaar per ademhaling.
 16. Adem in en start met het vullen van je buik, je maakt jezelf breed en je vult de ruimte bij je borstbeen.
 17. Adem uit en je brengt eerst je buik weer terug in neutrale positie, dan breng je je flanken weer terug  en als laatste je borstbeen.
 18. Herhaal 16 en 17 ook minimaal 3 keer.
 19. Terwijl je weer rustig ademhaalt voel je hoe je zit.

Probeer dit iedere dag een paar keer te doen. Volgende week is er weer een nieuwe Have a break, take a breath!

Voel de energie, voel je supercharged, voel jouw kracht!!! 

Bekijk het filmpje hierboven voor een begeleiding van de ademhaling! Of luister naar de geluidsopname. Veel plezier!

Wil jij meer en intensiever de kracht van je adem ervaren? Kijk dan eens naar het online programma “Het geheim van jouw adem!”.

Ik wil als eerste op de hoogte zijn als er een nieuwe 'Have a break, take a breath!' verschijnt.

Wie gun jij een break? Deel het met je vrienden en collega’s!

Over Alexandra

Alexandra is een gepassioneerd consultant, interim manager, trainer, spreker en personal (yoga) trainer/coach. Haar missie is het superchargen van mensen en daarmee organisaties. Energie laten stromen waardoor 1+1=3 wordt. Dit doet zij aan de hand van het door haar ontwikkelde R^5 model.

Met “have a break, take a breath” wil ze mensen inspireren om de kracht van hun eigen adem in te zetten, overal en altijd! Thuis, onderweg of op de werkvloer. Of misschien wel juist op de werkvloer.  Enerzijds om letterlijk de energie in te ademen en anderzijds om door het effect van die ademhaling je eigen coach te worden. Jezelf te Superchargen!

Zij is directeur van Tonboxa Tonboxa maakt maatwerkprogramma’s voor bedrijven en individuen. Om  kennis voor iedereen makkelijk toegankelijk te maken zijn er ook een paar mooie inspirerende life-changing programma’s waar je vandaag nog mee kan beginnen! Dus wacht niet en kijk op www.tonboxa.nl voor alle mogelijkheden.