72uur vasten! Waarom?

Nadat ik vorig weekend nog de prachtige 1/4 triathlon van Brouwersdam heb gedaan stond ik deze week voor een nieuwe uitdaging: 3 dagen vasten met alleen water. Nou na deze 72uur zonder voeding heb ik weer heel wat geleerd.

Belangrijkste take aways:

 • hoe lekker eten is, vooral de smaken en de geuren van mooi puur eten
 • dat water heel veel verschillende smaken kan hebben
 • dat je onbewust altijd en overal toegang hebt tot eten en dat het een gewoonte is geworden om 3 maaltijden per dag en snackies te nemen
 • hoeveel energie goed eten je geeft
 • maar zeker ook hoe gezellig het is om lekker samen te eten
 • hoe fijn het is als je tijd mag besteden aan het maken van iets dat je direct zoveel energie geeft
 • dat als je in staat bent om je aan te passen, toe te geven en los te laten, je tot heel veel in staat bent
 • hoe fijn een helder hoofd en een heldere blik zijn
 • als er iemand is die het ook meemaakt het ‘lichter’ is om iets aan te pakken en te doen.

Een korte impressie

Woensdagmiddag een laatste lichte lunch genomen. Nog een paar afspraken in de middag en in de avond gewoon lekker gaan zwemmen. Makkie…. Zeker omdat normaal gezien de zwaarte van mijn eetpatroon ligt in de ochtend en middag. En ik had her en der wat post-its geplakt om mezelf op te peppen met: “water is heel lekker”, “water is bijzonder”, “l’acqua è vita”, “je kan meer dan je denkt” enzovoort.

Op donderdag een beetje variatie aangebracht met verschillende soorten mineraalwater. Een ‘water’ proeverij ;-), wat een feest. Serieus, heel veel verschillende smaken! Verder vooral bezig blijven: wandelen, yoga, huis opruimen, fietsen poetsen. Powernappie niet te vergeten.

Stiekem al nadenken over wat te gaan eten zaterdagmiddag. Lekker licht, puur en niet teveel. De vrijdag voelde ik me “slapjes” dus vooral rustig aan doen, voelen, mediteren en vooral loslaten. Nee je gaat niet eten!! Er was geen hongergevoel maar eerder het gevoel dat ik geen energie had dat me deed beseffen dat voeding zo belangrijk is. Voeding (en dan bedoel ik niet vulling!) is de bouwstof van je lichaam en de brandstof voor de activiteiten die je onderneem. Nou die kende ik al met mijn hoofd…. maar nu voelde ik hem ook echt met mijn hele lijf, mijn hele wezen.

Wat wel een hele mooie ervaring is….. al je zintuigen gaan aan! Alles wordt helderder….. dat alleen al is de moeite waard van het inlassen van een periode van vasten.

En daar was toen de zaterdag! Vanmiddag is er fooooood!!! In de ochtend al lekker bezig met het verzamelen van het eten voor de middag. Zolang je bezig blijft gaat het goed, het gaat in slowmotion, maar het gaat. De Big Green Egg aan (een bbq van ceramiek die heel mooi warmte geleid en je daardoor de mooiste gerechten op een pure manier laat bereiden) en een paar mooie Dorades erop. Asperges, lamsoor en een klein beetje citroenrijst……….. O wat is eten toch goddelijk!!

En weet je wat het mooiste is…. op zondag ben ik heerlijk op de racefiets gesprongen na een goed ontbijtje en ik had energie voor 10!!!

"ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan!"

Waarom ik dit deed?

Punt 1 ik deed het niet alleen. Samen met Bart aan den Toorn is dit idee ontstaan na het bekijken van de documentaire “limitless” van National Geographic. In aflevering 3 gaat Chris Hemsworth (bekend van o.a. Thor) samen met longevity expert Peter Attia vasten. Inspirerend…. dus proberen. De trigger kwam vooral vanuit het feit dat je lichaam een keer een hele reset krijgt en alle ‘shit’ letterlijk en figuurlijk wordt opgelost.

Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan!

Punt 2 ben ik vanuit Tonboxa al heel lang bezig met het “Energie-octogram”. Dat is uiteindelijk ontstaan na mijn jaren lange ervaring als leidinggevende…… ik haatte het om mensen uitgeblust op de werkvloer te zien. Zonder energie ben je gewoon niet in staat om fijn te werken, echt contact te maken en helder te denken. Een van de energie-elementen is voeding en ik weet als voedingsadviseur heel veel over de juiste samenstelling van je dagelijkse voeding en voeding voor sporters maar hoe het is zonder voeding….. dat had ik zelf nog nooit ervaren.

Punt 3 toen ik het boek “the comfort crisis” aan het lezen was werd het me duidelijk hoe wij alles zo gewoon zijn gaan vinden.

 

 • Continu overal toegang tot ‘eten’.
 • De overvolle supermarkten met hoofdzakelijk eten dat vooral wordt gepromoot door de Unilevers, Nestlé’s en P&G’s van deze wereld. Dat is géén eten. Dat is commercie om winst te maken ten kosten van jouw gezondheid en energie!

Alles is comfort, alles moet zo makkelijk mogelijk……. Ik wilde gewoon eens ervaren hoe het is om dat even allemaal niet te hebben….. En ik hoop dat ik jou een beetje kan inspireren!

Ga ik het nog een keer doen? Ja!